BlogEs gibt keine bessere


Lange tijd was Duitsland de grote, boze buurman. Associeerden we het land met schwalbes, Rudi Carrel en kuilen op het strand. Maar die tijd is voorbij. Duitsland heeft nu een positieve lading. Het staat voor kwaliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid. Dat zien we zelfs terug in Nederlandse reclamecampagnes.

Enkele bekende automerken zijn de eersten die de marketingkracht van Duitsland inzetten. Niet voor niets, want ze komen oorspronkelijk uit de Heimat. Dit doen ze onder andere in hun slogans. Simpelweg door zich op de Nederlandse markt in hun moedertaal te presenteren. Zo heeft Opel gekozen voor de pay-off ‘Wir leben autos’, presenteert Mercedes zichzelf als ‘Das beste oder nichts’ en houdt Volkswagen het kort en krachtig op ‘Das Auto’. Een sterk staaltje copywriting als je het mij vraagt. Door te kiezen voor een Duitse reclameslogan, geven de bedrijven hun boodschap een extra dimensie. Ze stralen betrouwbaarheid en kwaliteit uit zonder daar in woordbetekenis aan te refereren.

De automotive sector loopt voorop in het voeren van Duitse slogans. Ik vraag me af of er nog andere merken gaan volgen. Hoelang nog tot Miele – toch het toonbeeld van Duitse degelijkheid – kiest voor ‘Es gibt keine bessere’? Dat klinkt toch best aardig. En wat te denken van ‘Jägermeister, allein wenn er eis und eiskalt ist’ of ‘Adidas, nichts ist unmöglich’. Ik zou er bijna mijn Nikes voor inruilen… Uiteraard gaat deze vlieger niet voor alle merken op. Ik denk niet dat de doelgroep van Knorr zich aangesproken voelt door ‘das scheid so herlich die woche’. 


Gepost op: 28-04-2011

Meer informatie of direct een offerte opvragen?
Bel Copykracht op 31 (0)6 422 756 57 of mail naar joost@copykracht.com