BlogEen zin zegt meer dan duizend foto's


Waar denk je aan bij een verkiezingsposter? Een knullige, levensgrote pasfoto van Maxime, Job of Geert? Met daaronder de partijnaam en het lijstnummer. Jarenlang heeft elke politieke partij zijn affiches op deze manier vormgegeven. Tekst, nee daar zagen ze de meerwaarde niet van in. Tot voor kort. Want steeds vaker besteden partijen meer aandacht aan hun campagne. En beschouwen hun poster als marketinguiting, waarbij tekst niet mag ontbreken.

Een verkiezingsaffiche met pakkende kopregel en slogan blijkt succesvoller dan de standaard fotoposter. Tenminste, in de laatste landelijke verkiezingscampagne van de VVD. Een van de weinige partijen die zijn posters voorzag van alleen tekst – standpunten, samengevat in aansprekende one-liners zoals ‘subsidiekranen horen niet te lekken’, ‘Nederland vooruit. Met 130 km per uur’, ‘Grenzen dicht voor wie ze overschrijdt’ en ‘Zinvol bezuinigen is ook een kunst’.

Dit zijn ontwikkelingen waar ik als copywriter blij mee ben. Niet omdat ik de VVD nou zo'n warm hart toedraag, maar omdat weer eens blijkt hoe belangrijk goede short copy is. Ik ben benieuwd of – gezien het succes van de VVD bij de landelijke verkiezingen – meer partijen dit voorbeeld volgen bij de aankomende Provinciale Staten-verkiezingen. Of toch gaan voor een foto van Truus uit Dronten of Henk uit Hellevoetssluis.

Verkiezingsposters met stellingen van de VVD

posterzinloosbezuinigen.JPG postersubsidiekranen.JPG posterminderoverheid.JPG

Gepost op: 25-02-2011

Dat is dan drie miljoen dollar alstublieft


Afgelopen zondag was het Super Bowl Sunday. De dag dat de Green Bay Packers geschiedenis schreven, 111 miljoen Amerikanen aan de buis gekluisterd zaten en menig multinational maar liefst drie miljoen dollar neertelde voor 30 seconde uitzendtijd… Inderdaad, een heleboel geld. Enkele adverteerders hadden zelfs speciaal voor deze gelegenheid een aparte tv-spot gemaakt. Geen commercial voor een weken durend toernooi – zoals onze voetballende Rexona-deodorant of ‘Ik zeg doen’-schreeuwende Oranjefans – maar voor één enkele uitzending; in de rust van de Super Bowl-finale. En de tv-spotjes mochten er zijn. Hierbij twee opvallende:

De duurste: twee minuten durende Chrysler-reclame met Eminem in de hoofdrol.

De leukste: van Volkswagen, met Darth Vader in de hoofdrol.


Gepost op: 10-02-2011

Meer informatie of direct een offerte opvragen?
Bel Copykracht op 31 (0)6 422 756 57 of mail naar joost@copykracht.com