BlogTips voor webteksten


Gebruik tussenkoppen
Online lezers lezen niet. Ze scannen. Tussenkoppen maken een tekst scanbaar. Ze geven aan welke informatie je in een alinea vindt. Zodat lezers meteen weten welke informatie ze waar kunnen vinden.

SEO
Search Engine Optimization (SEO) is tegenwoordig een must. Let niet alleen op de plek en density van key words, maar ook de titles en hyperlinks. En vergeet ook de leesbaarheid niet (zie tip tien).

Kort en bondig
Lezen van papier is nou eenmaal prettiger dan lezen van een beeldscherm. Houd daar rekening mee in je webtekst. Door korte zinnen te gebruiken. Dus liever een punt meer dan minder.

Max 1,5 pagina
Gebruik maximaal 1,5 pagina tekst in de lengte. Websitebezoekers scrollen liever niet. Hoe langer de tekst, hoe eerder ze afhaken.

Orden per onderwerp
Geef elke pagina, alinea en zin bij voorkeur één afgebakend onderwerp. En benoem dit onderwerp in de tussenkop of openingsregel.

Belangrijkste eerst
Wat wil je vertellen? Begin de pagina of alinea met de belangrijkste boodschap. Want de eerste zin wordt meer gelezen dan de laatste. Rol het onderwerp daarna uit.

Schrijf actief
Gebruik zo min mogelijk lijdende vormen. Dat leest lekkerder, vooral online. Ook hulpwerkwoorden kan je vaak weglaten.

Herhalen mag
Websitebezoekers scannen. Waardoor ze een kernwaarde, boodschap of usp op een andere pagina of in een eerdere alinea kunnen missen. Herhalen is dus goed. Maar doe het wel subtiel. Door voorbeelden en verschillende termen te gebruiken.

Spreek de lezer aan
Schrijf je voor jezelf? Of voor de bezoekers van je site? Juist. Dus spreek de lezer aan. Zo komt je boodschap beter over.

SEO vs leesbaarheid
Met het oog op SEO wil je een zoekwoord zo vaak mogelijk laten terugkomen. Maar voor de leesbaarheid wil je afwisselen. Gebruik een zoekwoord liever te weinig dan teveel. Zodat lezers niet afhaken. Het aantal en de duur van de bezoeken is immers ook belangrijk voor de Google ranking.

 


Gepost op: 26-02-2013 | Tags: tips copywriting,

Meer informatie of direct een offerte opvragen?
Bel Copykracht op 31 (0)6 422 756 57 of mail naar joost@copykracht.com