BlogSchrijftip 6: concreter is beter


‘The devil is in the details’. Dat geldt zeker ook voor een pakkende tekst. Hoe concreter een advertorial, blog of productbeschrijving is, hoe meer die de lezer aanspreekt. 

“Wil jij jouw verjaardag onvergetelijk maken? Huur een opvallend feestartikel. Bekijk het assortiment>>”

Inderdaad, deze zin is weinig concreet. Lezers worden niet echt geprikkeld om te klikken. In plaats daarvan kan je het ook tastbaarder maken:

“Wil je meer dan alleen taart en slingers op jouw feestje? Huur een springkussen, silent disco of suikerspinmachine. Bekijk het assortiment>>

Wat zit daarachter?
Deze zin verleidt om door te klikken. Dat komt vooral omdat de lezer er direct een beeld bij heeft. Een ‘springkussen, silent disco of suikerspinmachine’ ziet hij meteen voor zich, een ‘feestartikel’niet. Deze voorbeelden roepen bovendien een feestelijk gevoel op. Bij een silent disco denk je aan een festival en bij een springkussen aan blije kinderen. 

Details in een tekst hebben nog een voordeel: ze inspireren de lezer. In dit geval brengen ‘springkussen, silent disco of suikerspinmachine’lezers op een idee wat ze allemaal kunnen huren voor hun feest. Deze vorm van concretiseren werkt bij elk product of elke dienst, zoals vakanties, tv’s of verzekeringen.

Wanneer is het effect maximaal?
Concrete content werkt het beste online. Want online lezers zijn een beetje lui: ze scannen de headers en lezen vluchtig. Juist dan werken algemeenheden niet. Bij ‘feestartikelen’moeten lezers zelf gaan nadenken wat dat dan zijn. Door een ‘springkussen, silent disco of suikerspinmachine’ te noemen, help je ze daarmeeOok in koppen en intro’s werkt het goed. Dit zijn immers de uithangborden waarmee jouw doelgroep de content binnen trekt.

Valkuil
Overdrijf niet. Dan haal je de angel uit jouw triggerende tekst. Om een voorbeeld te geven:

‘Bij ons kun je terecht voor services op het gebied van device management, security, testing, analytics, AI, hosting, cloud en virtualisatie.’

Door de opsomming komt er te veel informatie op de lezer af. Ook al is het concreet, hij zal de afzonderlijke ICT-oplossingen niet onthouden. In dit geval wil je eigenlijk vertellen dat de ICT-dienstverlener een compleet pakket biedt. Nou, vertel dat dan. Om het concreet te maken, pik je er een paar voorbeelden uit. 

‘Bij ons vind je alle ICT-services, van security tot beheer.’

Het summum van concreet
In een klantcase draait het om de praktijk. Het is bovendien heel specifiek: hoe wordt een bepaald product of dienst in de praktijk gebruikt? Elk probleem wordt daarmee opgelost? En welke tastbare voordelen levert dat op? En ook hierbij geldt: je kunt deze testimonial concreter maken met details. 

Praktijkvoorbeelden zijn één manier om een klantcase concreter – en dus beter – te maken. Benieuwd naar meer triggerende trucjes? Lees het blog van klantcase.nl Hoe maak je jouw klantcase concreter en beter?>>

d.jpg

Gepost op: 26-08-2019

Kleur eens buiten de lijntjes

Teksttip 5 voor copywriters

Opvallen in de marketingmassa, hoe doe je dat? Want opvallen is de eerste stap naar content die echt gelezen wordt.

Mijn teksttip; kleur ook eens buiten de lijntjes. Door bijvoorbeeld iets te melden dat schuurt, wringt, vragen oproept of simpelweg - op het eerste gezicht - niet waar is. Deze tactiek kan je toepassen in de belangrijkste zin(en) van je blog, klantcase of social media post. Bijvoorbeeld in een streamer, kop, tweet, tussenkop of openingszin. Daarmee trek je de aandacht. Heb je die eenmaal te pakken, dan kan je verder uitweiden in de bodytekst. Een paar voorbeelden:

Paradox
Brabantse nachten zijn kort
Schaatspret hartje zomer
Een reusachtige microchip

Uitersten van het spectrum
Het alfamannetje onder de bèta’s
Harde resultaten voor zachte prijzen
Diepe teleurstelling over de hoogte van de bonus

Klopt dit wel?
Verstappen rijdt Volvo
Foudje bedankt!
Sinterklaas viert vandaag zijn vijfde verjaardag

Beeldend
Wij bezorgen dagelijks een volwassen olifant aan post
Tril mee met je speakers
Goodbye SABMiller, konichiwa Asahi!

Overduidelijke overdrijving
Hoe mijn hostingpartner mijn leven veranderde
Einstein binnen één week
Gelukkigste man op aarde dankzij mijn konijnensloffen

Over het algemeen geldt voor een kop, streamer, eerste zin of social media post; hoe minder verwacht, des te meer aandacht. Natuurlijk hoef je dit niet altijd tot in het extreme door te voeren. Soms past het niet bij een onderwerp of verwachten klanten wat anders. Door subtiel buiten de lijntjes te kleuren, zorg je al dat content opvalt. Meer tips om kleurrijke content te schrijven? Lees mijn eerdere copywriting tips>>


Gepost op: 13-03-2017 | Tags: tips copywriting,

Power in numbers

Teksttip 4 voor copywriters

Maak voordelen concreet, het liefst in keiharde cijfers. Dat overtuigt pas echt. Want als copywriter kan je mooie woorden wel op papier zetten, maar kan je die ook onderbouwen?

Communiceren is meer dan informeren. Communicatie heeft namelijk een extra doel: de lezer ergens van overtuigen. Bijvoorbeeld van de meerwaarde van je product in een klantcase of de voordelen van je nieuwe service in een microsite. Daarom is het belangrijk om die boodschap duidelijk terug te laten komen. Liefst in woorden én in cijfers.

Een paar voorbeelden
Niet: ‘Onze omzet is aanzienlijk gestegen de afgelopen tijd’
Wel: ‘Onze omzet is met 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar’
Niet: ‘We werken nu veel efficiënter’
Wel: ‘We houden twee uur per dag over’
Niet: ‘Meer mensen weten ons online te vinden’
Wel: ‘500 meer websitebezoekers per maand’

Waar te gebruiken?
Natuurlijk is het goed om voordelen met cijfers te onderbouwen in de bodytekst, maar in een (sub)kop of als streamer komen ze nog beter tot hun recht. Zo kan je in één opvallende zin je kernboodschap voor het voetlicht brengen.

Show, don’t tell
Waarom cijfers zwaarder wegen dan woorden? Cijfers zorgen ervoor dat een lezer zelf de conclusie trekt in plaats van dat jij die voorkauwt. Lees meer over deze en andere copywriting tips>>

 


Gepost op: 06-02-2017 | Tags: tips copywriting,

Schrijven is schrappen

Tip 3 voor copywriters

Heb jij de tijd? Lees dan rustig verder. Zo niet… de header says it all.

Hoe korter, hoe doeltreffender. Dat geldt vooral voor online. Want webcontent wordt niet gelezen, maar gescand. Hoe speel je daar op in? Bijvoorbeeld door veel tussenkoppen te gebruiken. Headers die niet alleen triggeren maar ook aangeven waar een alinea over gaat. De alinea zelf houd je kort en bondig.

Tips om te schrappen
Vind je het lastig om te schrappen? Een paar tips. Bepaal eerst wat je per alinea wilt vertellen en giet dat in één pakkende zin. Dat is het begin van je alinea, dus de inleidende tekst kan weg. Schrap daarna de bijvoeglijk naamwoorden. Het gaat even niet om de sfeer, maar om de inhoud. Heb je nu één lange zin? Probeer ‘m op te delen, dat scheelt vaak in lengte en leest lekkerder. Open bijvoorbeeld met een vraag en geef in de zin(nen) daarna antwoord.

Juist, jij schrapt het!
En, ben je binnen het maximaal aantal woorden of tekens gebleven? Goed geschrapt! Lukt het niet? Schakel dan hulp in. Het is namelijk moeilijk om te schrappen als je zelf diep verzonken bent in een tekst. Een externe copywriter heeft nog wel het overzicht.

Meer tips voor copywriters? Klik op de onderstaande tag ‘tips copywriting’.


Gepost op: 14-11-2016 | Tags: tips copywriting,

Bullshitbingo voor de Olympische Spelen


Is de analyticus op Henry zijn bank vanavond weer onder de indruk? Sputtert Erben er op locatie een paar mooie oneliners uit? En wat wordt de clichescore van Hans van Zetten? Zet de TV vanavond op Rio Live, pak de bullshitbingo er bij en strepen maar! 

Op de kaart gezet

Focus

Olympische droom

Groeit/groeien in het toernooi

Atleet

Hoe kijk jij daar tegen aan als...?

Strijd

Fysiek

Mentaal

Vier jaar voor getraind/naar toegewerkt

Zilver/brons met een goud randje

Uit het vuur gesleept

 ...van zijn/haar leven

Historische zege

Om... klinkt het Wilhelmus voor

Geschiedenis schrijven

Blijven geloven

Amplitude

Snelheid

Eremetaal

Zit een goeie kop op

Podium

In vorm

Hoe voel je je nu?

Gaat de geschiedenisboeken in als

Kanjer

In de emotie

Prestatie

Gekwalificeerd

Achter de feiten aan lopen

En in Tokio?

De krachtpatser uit

Power

Vooruitblik(ken)

Einde verhaal voor


Bijbehorende downloads: Gepost op: 15-08-2016

Meer informatie of direct een offerte opvragen?
Bel Copykracht op 31 (0)6 422 756 57 of mail naar joost@copykracht.com